Selvmord hos kreftoverlevere

Fordi flere blir friske av kreft så øker fokus på langtidsbivirkninger. Hvordan har de som blir kreftfrie det etter at behandlingen er avsluttet? Dette er noe vi i Kreftkompasset er veldig opptatt av.

Men selvmord, det snakker vi sjeldent om. Om noen dager skal vi ta opp en podcast med Ole Kristian. Kona til Ole Kristian, Ragnhild, fikk kreft for andre gang i 2017. Hun fikk behandling og ble kreftfri. For to måneder siden tok hun sitt eget liv, hun ble 39 år. 

Ole Kristian vil gjerne dele historien til Ragnhild, han er bestemt på at han er klar for det. Etter å ha gått flere runder med oss selv og innhentet råd fra både Ragnhilds lege, som kjenner Ole Kristian godt, og presten Odd Eidner sier vi ja. Vi gjør dette nå, selv om det er kort tid siden Ragnhild døde.

Vi har tatt opp over 30 podcast episoder, det har blitt mange samtaler og tøffe historier til ettertanke. Denne gangen føler jeg allikevel et ekstra behov for å forberede meg. Jeg snakker med kjæresten min om selvmord, leser artikler og historier fra virkeligheten. Hvorfor er det her et tema som er så vanskelig å prate om? Jeg hører på podcasten «Usagt». I episoden «Maria» som kom ut denne uken, forteller Marias onkel at når han fortalte på jobben at han skulle delta i en podcast om selvmord, ble det helt stille. Ingen spørsmål eller kommentarer. 

Mellom 500-600 personer tar sitt eget liv i Norge hvert år. Vi må kunne snakke om det. Men jeg merker selv at det er vanskelig å finne de riktige ordene. Jeg tror jeg er redd for å si noe feil, si noe som vil gjøre Ole Kristian irritert eller oppgitt. Men etter to lengre samtaler på telefon, føler jeg meg trygg på at dette vil gå bra. 

IMG_0873.jpg

Er det vanligere med selvmord hos kreftoverlevere enn hos andre? En stor amerikansk studie som nylig ble publisert viser at kreftoverlevere har 4.4 ganger økt risiko for å ta selvmord. En norsk studie fra 2016 viser at de som får kreft som barn, ungdommer og unge voksne har 2.5 ganger økt fare for å ta sitt eget liv. Så svaret et ja, risikoen er høyre enn hos de som ikke er behandlet for kreft. 

Et annet tema kom opp på vårt Instagram konto denne uken. En av våre følgere, som fikk kreft som barn, fortalte at to av hennes brødre tok sine egne liv noen år etter at hun var ferdigbehandlet. Hun opplevde det som en konsekvens av at de ble overlatt til seg selv mens hun var under behandling. Så hva med de pårørende, har de også en økt risiko for å begå selvmord? Det har jeg ikke funnet svar på enda. 

Det store spørsmålet blir, hva kan vi gjøre for å hjelpe? Hvordan kan vi bidra til at det blir lettere å prate om selvmord? Det skal vi snakke med Ole Kristian om. Og kanskje høres det rart ut, men jeg ser frem til å få snakke med han om alle de vanskelige tingene. 

Lotta VadeKommentar