#brydeg

Møtet og podcasten med Ole Kristian som fortalte sin kone Ragnhilds historie gjorde sterkt inntrykk på meg og Ida. Ragnhild valgte å avslutte sitt eget liv på grunn av plager etter kreftbehandlingen. Så kom nyheten om at Ari Behn hadde avsluttet sitt eget liv. 

Jeg ble overrasket over at familien så åpent fortalte at Ari Behn avsluttet sitt eget liv. Så bra, så unngår vi spekulasjoner og rykter. Så fint, så kan vi snakke om det som virkelig betyr noe, psykisk uhelse og at det finnes hjelp å få. Ole Kristian fortalte i vår samtale at han selv måtte si fra til skoler og barnehage at de skulle være åpne om hvordan Ragnhild døde. Det er  fortsatt tabu å si høyt at en av våre nære valgte å avslutte sitt eget liv. Med sin åpenhet og ærlighet tror jeg Ole Kristian gjør det enklere for de som er rundt å møte både han og barna. 

Ole Kristian vil at omgivelsene skal forstå Ragnhilds valg, det skjønner jeg godt. Men jeg sliter litt med meg selv. Jeg kan respektere at Ragnhild valgte selvmord, men jeg kan ikke akseptere at det ikke var mulig å hjelpe. At ikke helsevesenet kunne hjelpe Ragnhild sånn at hun kunne akseptere at livet ikke kunne bli som før kreften, men at det kunne bli bra allikevel. Det sliter jeg med å godta.

IMG_1161.jpg

Og jeg sliter med å forstå at 674 personer avsluttet sitt eget liv i Norge i 2018, uten at det blir store reaksjoner. Det var en økning på 17 % fra året før. 

Hvordan skal vi tørre å spørre de vi ser sliter, om de tenker på selvmord? Jeg er sykepleier og har arbeidet med mennesker i krise i over 20 år. Allikevel, den gangen jeg spurte en person som stod meg nær «har du tenkt på å ta ditt eget liv» så hadde jeg høy puls og var livredd for svaret. Svaret ble «ja» og jeg har siden den gang gått med en klump i magen som kommer og går. En redsel for at jeg ikke skal se at vedkommende ikke har det bra og at personen skal avslutte sitt eget liv. 

Men selv om svaret ikke var det jeg ønsket så åpnet det opp for nye samtaler og mulighet for å søke hjelp. Mitt mål er å være en person mine venner og familie tør å åpne seg for. Jeg er fullstendig klar over at mange som sliter psykisk ikke gjør det, men vi kan ikke gi opp. Vi må fortsette å tørre å bry oss, være åpne for å prate om selvmord og støtte hverandre. Der har fantastiske «Petter uteligger» skapet den beste hashtaggen #brydeg. 

 

 

Lotta VadeKommentar