Sex og samliv etter kreftbehandlingen

Et område vi som helsepersonell definitivt kan bli bedre på, er det å snakke om sex og samliv under og etter en kreftbehandling. Jeg husker selv hvordan jeg som ganske ny sykepleier gruet meg for å gå inn til pasienter å snakke om dette tabubelagte temaet.

Men det stod på avdelingens «sjekkliste» over temaer som skulle diskuteres med pasienten, så jeg tok sats og tok opp tema. Nesten alltid gikk den praten mye bedre enn jeg fryktet, og det var tydelig at dette var noe de som var i behandling tenkte mye på. 

Når man er ferdigbehandlet og møter til kontroller er det mye som skal diskuteres. Først og fremst om kreften er kommet tilbake og så andre utfordringer i hverdagen, jobb og kanskje en del seneffekter. Så hva med seksualitet, når skal vi snakke om det?

De vanligste seksuelle problemene er de samme hos kreftoverlevere som hos resten av befolkningen. Kvinners vanligste problem er manglende lyst og menns vanligste problem er manglende ereksjon. Årsakene kan likevel være mer sammensatt hos deg som har hatt kreft.

For mange kan det ha gått lang tid siden de hadde et normalt seksualliv på grunn av alt det en kreftbehandling fører med seg. Hvor lang tid det tar før sexlysten kommer tilbake, varierer fra person til person, men når du får lyst er det viktig at du tør å prøve å gjenoppta seksuallivet. Det kan høres enkelt ut, men er for mange det vanskeligste. Kanskje er du redd for å bli avvist eller at det skal gjøre vondt.

Kommunikasjon er noe av det viktigste dere kan jobbe med for å få et godt seksualliv. Når dere snakker sammen kan dere unngå misforståelser, som at den som ikke har hatt kreft, velger å la deg være i fred. Partneren din kan tenke at «du skal få hvile og jeg skal ta hensyn til deg.» Så tenker du som har hatt kreft, at partneren din ikke finner deg attraktiv lenger og du tror at det er derfor kjæresten din ikke har lyst. Eller, at du som har hatt kreft er sliten, og er redd for å være fysisk med partneren din fordi du er redd han eller hun skal misforstå og tro at du vil ha sex, når du ønsker nærhet. Den beste måten å løse utfordringene på, er å snakke sammen. 

Hvis du ønsker det, kan du bli henvist til en sexolog, uansett hvor lenge siden det er du var ferdigbehandlet. Her kan du få en samtale alene eller sammen med din partner for å få hjelp med samlivet.

IMG_3731.png

Kapitel 5 i boken «Hver dag teller – livet etter kreft» handler om sex og samliv.

Lotta VadeKommentar