Å mestre en ny hverdag

Kapitel 3 i boken handler om mestring og hvordan du kan lage gode hverdager. Her vil du få faglige råd fra meg som sykepleier og tips som har fungert for dem som har gått denne veien før deg. 

Boken kommer i november men kan allerde nå forhåndsbestilles på kreftkompasset.no/bok

IMG_3728.PNG

Det er mye du skal finne ut av når kreftbehandlingen er over. Nå skal en ny hverdag mestres.

Du skal finne balansen mellom aktivitet og hvile. Bestemme deg for når du skal prøve deg i jobb igjen, og hvor mye du skal jobbe i starten. Hva skal du spise? Hvordan skal du komme i gang med trening? Sover du nok? Kanskje har du nye bekymringer og tanker du synes er vanskelige å håndtere? Her finnes langt flere spørsmål enn svar og dessverre ingen instruksjonsbok å slå opp i, du må selv finne ut av hva som passer for deg. 

En kreftoverlever jeg snakket med sa, «det må være tusenvis av mennesker som har gått denne veien før meg, så hvordan kommer det seg at jeg føler meg helt alene?» 

Derfor er det viktig å dele erfaringer og lære av hverandre. For selv om det ikke finnes en instruksjonsbok så finnes det mange erfaringer som kan deles. Alt passer kanskje ikke for deg, men du kan velge å bruke det du tror du kan ha nytte av. 

Et eksempel er hvordan du kan håndtere bekymringene dine. Mange har nytte av å bruke fire mentale «skuffer» der du plasserer bekymringene.  

Ved å bruke disse skuffene kan du få hjelp til å strukturere de bekymringene du har: 

 •  Dette aksepterer jeg fordi jeg ikke kan gjøre noe med det 

•  Dette kan vente 

•  Dette må jeg be om hjelp til 

•  Dette må jeg gjøre noe med i dag 

For å få pause fra bekymringene dine kan du hver dag velge å sette av en bestemt tid til å tenke på dem, og så ta resten av dagen fri. Å la være å tenke på det som er vanskelig er ikke alltid enkelt. Ved å gjøre forskjellige aktiviteter kan du flytte over tankene til andre ting. Fysisk aktivitet, se på tv-serie, prate med venner, være litt på jobben, dyrke hobbyer eller legge puslespill kan være gode alternativer. Meningen er ikke at du skal la være å tenke på vanskelige ting, men at du ikke skal gjøre det hele tiden.

Dette og mye mer, kan du lese om i kapittel 3.


Lotta Vade1 Comment