Nå starter vi et digitalt nettverk!

Det finnes i dag sirka 300 000 personer i Norge som har gjennomgått en kreftbehandling. Allikevel sier mange vi møter at de føler seg alene med utfordringene de opplever etter kreftbehandlingen.

Hvordan er det mulig? 300 000 personer der mange kjenner på de samme utfordringene. 

I kreftkompasset får vi jevnlig søknader om å delta i vårt mentorskapsprogram for å få hjelp å delta i arbeidslivet. Vi kunne kopiert mange av søknadene, fordi de er så like. «Omgivelsene forventer at jeg skal fungere som før kreften, jeg vil tilbake til livet som det var før og nå vet jeg ikke hvordan jeg skal håndtere hverdagen min». Denne problemstillingen sammen med fatigue, andre seneffekter og frykt for tilbakefall er vanskelig å håndtere alene.

Vi har mange gode tilbud i Norge, rehanbiliteringssenter, kurser, pasientforeninger og likepersoner. Her får mange god hjelp og støtte. Men allikevel møter vi en stor gruppe som føler seg alene, hvorfor det?

Rehabiliteringsopphold varer ofte 2-4 uker og kurser er alt i fra noen timer til noen dager. Å ta med seg det du har lært hjem i hverdagen er vanskelig for mange, og hvem skal jeg kontakte når jeg har tunge dager? Fortvilelsen er stor hos mange når de skal forsøke å forklare til venner, familie og kollegaer hvordan de har det, når de nesten ikke skjønner det selv.

I fire uker har vi gjennomført det digitale kurset «Hver dag teller». 258 personer har meldt seg inn i en lukket Facebook gruppe der vi har jobbet sammen med et tema hver uke. Å tørre å drømme, balanse i hverdagen, frykt for tilbakefall og aksept av livet som det er nå, har stått på programmet. Hver mandag har deltakerne fått en film og oppgaver de skulle gjøre i løpet av uken. Og hver torsdag har vi møttes digitalt for å dele erfaringer og heie på hverandre.

Det som slår meg mest etter disse ukene er hvilket fantastisk potensial dere som har vært gjennom en kreftbehandling har! Så mye kunnskap og erfaringer som alle har opparbeidet seg etter at de fikk sin kreftdiagnose. Dere er en helt unik ressurs, og når dere deler tanker og erfaringer i en gruppe skjer noe litt magisk. Sammen med vår kunnskap som sykepleiere vil vi skape et nettverk som gjør at du som er behandlet for kreft kan få inspirasjon, kunnskap og motivasjon der du er. Og ikke minst ønsker vi å bidra til at du ikke skal føle deg alene!

Nå tar vi med oss erfaringen fra kurset «Hver dag teller» og starter nettverket «Hver dag teller». I seks måneder skal vi teste ut et opplegg med et nettverket der vi fortsetter å støtte og hjelpe deg som er behandlet for kreft.

Ønsker du støtte fra andre, ny kunnskap og motivasjon til å utvikle deg videre? Da er dette nettverket noe for deg. Alt foregår digitalt, du kan delta uansett hvor du bor og hvor mye eller lite energi du har. Men du er sammen med likesinnede og får støtte fra oss i Kreftkompasset – du er ikke alene!

Lotta VadeKommentar