Stadium fire, siste stadium det finnes ikke stadium fem 💜

Akutt keisersnitt
Gjenopplivning
BlÄlys
Restarting av hjerte

Ammestopp
Kreftdiagnose
Sjelden kreft
Kreft med spredning
Stadium 4
Siste stadium
Noen dager igjen Ă„ leve
Cellegift
Halv dose, en hel dose hadde tatt livet av meg.
Ambulansefly
Solskinn og frost
Radiumhospitalet
Engler i hvitt
Blodpropper
HĂžydose cellegift
Oksygen
Akutt team, koma, lungekollaps?
Innflytning pÄ Radiumhospitalet
Ingenmannsland
Jeg stÄr oppreist og det er det aller viktigste av alt.

Jeg trengte Ä skrive om det i Är ogsÄ. Det er viktig Ä huske pÄ at dette er bare en bitteliten del av min historie. BÄde ved kreftsykdommen, sykehuset, behandlingen og livet etterpÄ. Jeg kunne fortsatt i det uendelige for det er sÄ mye som bor i meg som jeg kunne fortalt. Jeg trenger Ä fortelle, vi overlevere trenger Ä fortelle.

Det er litt sÄnt kjÊre dagbok opplegg i dag. Som om jeg leser litt fra dagboken som jeg har gitt dere tilgang til fÞr. Jeg vil dele fra sidene der det handler om dagen 14 mars 2012 der det er 11 Är siden jeg ble hasteinnlagt og fikk kreftdiagnosen, bare fem uker etter familiens siste tilskudd kom til verden, nummer fire i sÞskenflokken. FirklÞveren var komplett, men livet gikk i opplÞsning.

KjÊre dagbok i dag tenker jeg pÄ dagen for 11 Är siden. Da jeg, HÄvard og ungene startet en livsreise vi aldri hadde trodd vi skulle mÄtte skrive sammen.

Ikke en fin reise, kreftreisen.

14 mars og det var tosifret med ubesvarte anrop fra «Kari» - ei av barndomsvenninnene mine. Hun visste jeg var syk, men ikke hvor syk. Hun visste jeg ikke hadde fungert siden jeg fikk babyen vĂ„r. Folk trodde sikkert jeg var rammet av en fĂždselsdepresjon siden jeg ikke orket besĂžk og kun lĂ„ pĂ„ sofaen, men den stygge sannheten var at kreften ubevist holdt pĂ„ Ă„ spise meg opp. Denne dagen kjente hun at noe var galt og hun prĂžvde Ă„ fĂ„ tak i meg pĂ„ telefonen. 
Jeg svarte aldri.
Og hun ble mer urolig.
Dagen etterpÄ, 15 mars pÄ kvelden var det HÄvard som mÄtte ringe til «Kari» Ä si at jeg var hasteinnlagt pÄ Radiumhospitalet. Jeg var svÊrt alvorlig syk. En kreft som hadde spredd seg som ild i gress og tatt seg til rette flere steder i kroppen min. Mange steder i kroppen min. Kroppen min som nettopp hadde bÄret frem vÄres baby og nettopp vÊrt igjennom en traume, keisersnitt og sÄ nÊr med Ä minste han. NÄ var det HÄvard og resten av gjengen som var sÄ nÊr pÄ Ä miste meg og pÄ dette tidspunktet der og da visste vi ikke hva som ville skje med meg og om jeg ville overleve for jeg var sÄ syk. HÄvard lÄ vÄken i ei seng med siden av meg pÄ rom 338 pÄ nettene for Ä hÞre om jeg pustet. Alle disse tingene bak kulissene som har blir gjenfortalt for jeg kan ikke huske alt. Som da HÄvard tok fatt i legen pÄ gangen natt til 15 mars pÄ Stavanger Universitetssykehus, da de mellom alt dette denne kvelden liksom bare hadde restartet hjertet mitt for Ä se om se om de fikk ned pulsen som hadde vandrer fritt pÄ 180 i hvile i mange uker. Han tok fatt i denne legen og tryglet om at han skulle si det ikke var kreft der de jobbet mot klokke med Ä finne ut hva som var galt med meg. Legen kunne ikke love HÄvard noe, han kunne ikke love at det ikke var kreft. De beste legene pÄ SUS jobbet pÄ spreng for Ä finne ut hva som var galt med meg. For jeg var en fryktelig syk nybakt mamma. Jeg kan huske da de presser slangen med kamera ned i halsen og intenst ga meg beroligende slik at det kunne skje fort uten at jeg ga motgang.

Jeg ser meg selv fra et fugleperspektiv.

«Bare gi henne, kjÞr pÄ» husker jeg en lege sa, berolignede altsÄ.
Jeg huske da en lege satte en sprÞyte inn i veneflonen med et legemiddel som skulle dra pulsen fra 180 til normal puls pÄ sekunder.
Det Ăžyeblikket ligger som en traume i meg.
Det gjorde sÄ sinnsykt vondt og jeg greip fatt i legen sin arm Ä reiv til.
Jeg ble sÄ sint pÄ henne!
Jeg glemmer ikke da den samme stressede legen sa at jeg mÄtte slutte Ä amme Lukas, akkurat der og da.
Ingen valg.
Jeg ble rasende, men pga medisinene kunne jeg ikke amme han mer.
Jeg hadde nok i grunnen ikke mer melk igjen heller, siden kroppen jobbet med Ă„ overleve.
Bare det visste jeg ikke enda.
At nÄ handlet det bare om Ä overleve natten.

SÄ kom hoveddagen, 15 mars, da det pÄ tampen av livet mitt gikk opp et lys for en av legene og en kreftdiagnose ble stilt i grevens tid. En kreftdiagnose de fleste leger aldri mÞter i lÞpet av karrieren sin da den er sÄ sjelden. SÄ skjedde alt hurtig.
Cellegift i lÄret 20 min etterpÄ.
1/2 dose for en hel ville tatt livet mitt.
SÄ ble mor og far oppringt. En lang kjÞretur fra Egersund til Stavanger. De mÄtte kommer nÄ med en gang og de forstod straks de fikk telefonen at dette var alvorlig. HÄvard fikk beskjed Ä ringe opp alle der hjemme og det betyr jo bare en ting. I dag og for alltid kommer jeg aldri til Ä glemme synet nÄr de gikk inn dÞra pÄ rommet jeg lÄ. Det var stille i rommet og alle legene stod pÄ ei rekke tror jeg. En underlig trygg, urolig og kvalmende stemning med sola som skinte utenfor denne marsdagen, 5 dager fÞr HÄvard ble 29 Är. Mor og far gikk bort til senga der jeg lÄ og jeg sa til de «Jeg har kreft» sÄ grÄt de, sÄ grÄt jeg (tror jeg, husker ikke) men de bÞyde seg ned og holdt rundt meg, hardt. Jeg husker mor sa at hun ville bytta plass med meg. Jeg hadde en grÄtefull samtale med en kvinnelig lege som satt med siden av sengen min. Hun hadde gitt meg en valium. Hun grÄt masse. Jeg sa rolig, men pÄ ingen mÄte panisk at jeg kunne ikke dÞ i fra ungene mine. TÄrene trillet rolig nedover kinnet mitt. Jeg var sykt trÞtt og famlet frem og tilbake mellom vÄkenhet og sÞvn. Slik det siste dÞgnet hadde vÊrt, mest i sÞvn mens legene dreiv med sine undersÞkelser.

SĂ„ gikk det hurtig.

Og med full kreft i begge lungene i mange uker fikk jeg endelig oksygen i nesen min. NÄ skulle jeg flyttes med ambulansefly med en gang til Radiumhospitalet sammen med HÄvard og Lukas, babyen vÄr. Jeg husker ikke noe avskjed med mor og far og hvordan det foregikk. Da de trillet meg igjennom gangen tok en sykepleier meg hardt i hÄnden og slapp ikke, hun sÄ pÄ meg og Þnsket meg lykke til. Jeg ble trillet ned i kjelleren i garasjen der ambulansen stod. Ekkoet da de slengte igjen dÞren husker jeg enda. Ambulansearbeideren som satt med meg bak i bilen skulle prÞve Ä fÄ telefonnummeret til HÄvard av meg, men jeg klarte ikke orientere meg Ä si riktige tall til hun. Vi hadde mistet far, HÄvard og Lukas pÄ motorveien da de skulle kjÞre bak ambulansen og inn til flyplassen. Alt fÞltes sÄ trygt i en sÄ kaotisk dramatisk situasjon. Da de lÞftet meg inn fra sykebilen og inn i den bittelille luka pÄ flyet. Og den klare marsfrosten av friskt luft traff meg i ansiktet.
Det var Äpent frem til pilotene og alle snakker med meg, bÄde de og han som satt med meg og fylte med pÄ maskinene hvordan metningen og alt var og om jeg var stabil. De mÄtte holde meg vÄken. Var jeg ikke stabil kunne de ikke fly. Vintersola traff meg i ansiktet der jeg lÄ og varmen fra den gjorde meg kvalm. For jeg var sykt kvalm der jeg lÄ og sÄ rett bort pÄ HÄvard og Lukas som satt bak i flyet, i midten liksom tror jeg. HÄvard sov og Lukas sov. BlÄlys gjennom hovedstaden i rushtrafikken denne sinnsykt nydelige marsdagen, mens nok en ambulansearbeider pratet i vei for Ä holde meg vÄken fra Gardermoen til Radium. Det var en stor sykebil, men det ristet og vinglet.

———

I dag er det 11 Ă„r siden alt dette.
Jeg fikk diagnosen pÄ en brutal mÄte. Ikke pÄ den mÄten der vi ventet pÄ prÞvesvar for Ä se om vi har kreft etter vi har fanget opp noen symptomer. Men pÄ den mÄten at jeg hadde noen dager igjen Ä leve og ikke brydde meg dÞyten om at jeg hadde kreft eller holdt pÄ Ä dÞ. Jeg ble kastet ute i alt uten at jeg fikk tenke. Og nÄr jeg tenker pÄ det den dag i dag var det kanskje den beste mÄten jeg kunne fÄ kreftdiagnose pÄ.

Jeg bare sov og var ikke tilstede de nÊrmeste dagene. Jeg ble trillet til MR men klarte ikke gÄ fra sengen til MR maskinen for Ä legge meg inn i den. Musklene i kroppen var borte og kroppen var visnet bort sÄ de mÄtte legge meg inn i en annen maskin etter mange forsÞk pÄ Ä reise seg opp og inn i MR maskinen. Heldigvis midt oppi alt kom bildene tilbake og viste at kreften hadde ikke spredt seg til hjernen, noe som kan vÊre vanlig for den krefttypen. Jeg trodde selv at jeg ikke hadde behov for oksygen, sÄ «brilleslangen» drev jeg Ä reiv ut, mens HÄvard og sykepleier la den pÄ plass. En gynekologisk undersÞkelse der det fÞltes som om alle legene pÄ Radium stod Ä tittet meg inn i underlivet for Ä studere svulsten. Som om det var et stort Þyeblikk for gyn.avdelingen pÄ Radium. HÄvard og Lukas mÄtte lage seg en hverdag pÄ Radium og Lukas ble en maskott pÄ avdelingen for sykepleierne og til pÄrÞrende som vÄket over kjÊre som skulle dÞ. Det var sterke inntrykk for HÄvard. HÄvard mÄtte vaske meg i dusjen mens jeg satt pÄ en krakk. Og sengen mÄtte stadig byttes pÄ for jeg svetter sÄ. Jeg levde bare inne pÄ rommet i sengen, men etterhvert skulle jeg trenes opp ute pÄ gangen og da gikk det opp for meg, hvor jeg var, da jeg sÄ alle de syke menneskene. Jeg var pÄ et kreftsykehus. Da var det mor som igjennom telefonen mÄtte plastre meg sammen da jeg hadde mine sammenbrudd og var lamslÄtt av frykt. GrÄten av at snart skulle jeg se ut som dem, uten hÄr, mÄnefjes, ja altsÄ se ut som en kreftpasient. Jeg var da livredd for det ukjente. I det vonde er det fine at hver dag ringte mor til meg kl 10 for Ä hÞre hvordan det gikk med meg. Jeg orket ikke alltid snakke sÄ mye, men da snakket hun med HÄvard. Etterhvert satt jeg pÄ sengekanten Ä kikket ut pÄ parkeringen mens jeg snakket med henne. Parkeringsplassen som fÞrst var dekket av frost og snÞ ble dekket av grÞnne tre, nye Ärstider, sÄ ble bladene gule og det ble seinsommer

Jeg har delt denne delen av dagboken fĂžr. Ja sikkert hvert Ă„r. Jeg vet og noen av dere er sikkert drittleie av det, men Ă„ dele det, skrive det, gjĂžr at merkedager fĂžles bedre. En tenker jo litt ekstra pĂ„ disse dagene og spoler tilbake. Livet er til for Ă„ deles, bĂ„de det som er bra og det som er mindre bra. 15.03.2012 da jeg ble flĂžyet i det gule flyet til Radiumhospitalet og der stod det engler i hvitt og ventet pĂ„ meg. Heldigvis var det engler i hvitt med beina pĂ„ bakken og ikke bak skyene for min livsreise skulle ikke stanse der. I noen etasjer nedenfor var det klar et traumeteam i tilfelle lungene mine kollapset og de mĂ„tte legge meg i koma. Disse tingene har jeg lest i journalen min for Ă„ rydde opp litt i tankene mine om hva som skjedde. Dette er sterkt og det kommet til Ă„ berĂžre meg livet ut. Det er med meg hver dag i hverdagen min selv om jeg ikke gĂ„r og tenker pĂ„ det, men det ligger der i meg som en stor del av historien min. 
Livsreisen min. I dag tenker jeg pÄ det. Disse dagene tenker jeg pÄ det. PÄ merkedagene tenker jeg pÄ det. Jeg var sÄ nÊr pÄ Ä reise sÄ alt for tidlig. Bildene i hodet er ganske klare i dag.

Jeg visste absolutt ikke hvilket helvete jeg skulle mÞte i Äret som kom og nÄr jeg beskriver en kreftreise er det lov Ä bruke stygge ord.
«Det var ok Ă„ dĂž liksom» 
Slik er det nÄr kroppen er sÄ full av kreft og kroppen er sÄ syk og sliten.
NĂ„ er jeg livredd for Ă„ dĂž.
I dag er jeg livredd og det er for jeg er sÄ livsglad, tross livet i ingenmannsland.
Jeg er fryktelig glad i livet mitt.
Og kjemperedd for sÄ mange ting som jeg vet vi kan dÞ av.
Det er nok en slags senskade det, der kroppen er pÄ vakt etter fare og kroppen vet at den ikke er udÞdelig etter Ä vÊrt dÞden nÊr.
Det er ting jeg stadig arbeider med, men kroppen er i beredskap.
Det er en ensom fÞlelse Ä leve med at jeg vet hvordan det er Ä dÞ pÄ en mÄte.
Det er en fĂžlelse jeg ikke kan dele med noen.
Ikke med mannen min engang.
For han har heldigvis ikke opplevd det.
Samtidig sÄ sitter jeg her i dag.
Frisk, kreftfri, men ikke frisk og sÄ takknemlig for at marerittene som skjedde det Äret endte bra.
Det har vÊrt ensomt Ä vÊrt rammet av en kreft som er sÄ sykt sjelden.
Det har vÊrt ensomt Ä mÄtte leve med overlevelsen og alt kreften bragte med seg.
For etterpĂ„ kom #etterpĂ„livet  med senskader og fysiske og psykiske arr som ingen vil forstĂ„.
Der jeg skulle samle meg sammen igjen Ä stÄ pÄ beina igjen i denne verden som en heilt annen person.
Det har vĂŠrt beintĂžft.
Disse 11 Ă„rene har vĂŠrt beintĂžffe.
I mange Ă„r kjente jeg pĂ„ et sykt dĂžmmende press fra utsiden om at jeg burde reise meg Ă„ ta meg i sammen, men en kriger kommer ikke ut av krig uten innvendige arr. Jeg var alvorlig kreftsyk og ble hardt rammet av senskader og livet krever livets oppgaver som mamma selv om jeg lever med senskader. Det er sĂ„rt Ă„ si hĂžyt, men i lĂžpet av disse Ă„rene sĂ„ har det jammen meg hvert perioder der jeg nesten Ăžnsket meg tilbake til da jeg var under behandling for da var det ei seng pĂ„ sykehuset til Ă„ hvile i og bare vĂŠre Miriam, det var helsepersonell som tok vare pĂ„ meg. Noen som tok vare pĂ„ meg. Som firebarnsmamma har jeg ikke hatt muligheten siden den dagen jeg fikk kreft og da jeg ble kreftfri til Ă„ bare ta vare pĂ„ meg selv, for jeg er aller fĂžrst mamma. Jeg er mamma selv om jeg fikk kreft og lever med senskadene.
Selv om kreften er borte sÄ ble kreften en del av meg den dagen jeg ble syk og den vil vÊre med meg livet ut.
Takk til dere som alltid venter tÄlmodig med meg.

Livet đŸ’œ

Ps: Det er tid for krafttak mot kreft.
Husk Ă„ gi litt dere som har mulighet, alt teller.
Vi vil alle pĂ„ en eller annen mĂ„te bli berĂžrte av kreft og kreftforeningen trenger vĂ„r stĂžtte đŸ’œ